Yaşam

Bugün Çocuklarınıza Örnek Olarak Gösterebileceğiniz Türkler: Elektrik Mühendisi Ümran İnan

Çocuklarınıza örnek gösterebileceğiniz Türkler dizisinde her gün bir biyografi ile karşınızda olacağız. Bu biyografilerde, içeriğimizde nispeten daha az bilinen ancak uluslararası üne sahip kişilere yer vermeyi planlıyoruz. Bu bahiste teklifleriniz varsa sizi bekliyoruz. İçeriğimizin bugünkü dünyaca ünlü konuğu: Ümran İnan

1950 yılında Erzincan’da öğretmen çocuğu olarak dünyaya gelen İnan İlkokulu Konya’da, orta ve liseyi İstanbul Erkek Lisesi’nde okudu. 1968 yılında ODTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü’ne başladı.

1972 yılında lisans eğitimini, 73 yılında ise yüksek lisans eğitimini tamamladı ve ABD Stanford Üniversitesi’nden doktora öğrencisi olarak kabul edildi. Jeofizik ve çok düşük frekanslı radyo bilimi alanında çalışan bilim adamı, 1977 yılında doktora derecesini aldı.

Doktora eğitiminde öncü bilim insanı Robert Helliwell ile birlikte çalışıyor ve 1992 yılında profesör ünvanını aldıktan sonra 2009 yılına kadar Stanford Üniversitesi’nde ekip olarak görevine devam etti. Hatta 1997-2010 ortalarında STAR Lab’ı yönetiyor.

Stanford’da yaklaşık 50 doktora tezi yönetmektedir ve genel olarak; Jeofizik, yakın uzay, iyonosfer ve atmosfer fiziği, radyasyon kuşakları, elektromanyetik dalga-temel parçacık etkileşimi ve çok düşük frekanslı radyo bilimi üzerine çalışıyor.

2009-2021 yılları arasında Koç Üniversitesi rektörü olan İnan, aynı zamanda American Geophysical Union, American Physical Society, Electromagnetic Academy, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) gibi birçok bilimsel kuruluşun üyesidir.

Aşağıda görmenize rağmen pek çok ödülü bulunan İnan, 1993 yılında ABD Antarktika Hizmet Madalyası’nı da kazanmıştır ve bu nedenle Antarktika’daki zirvelerden birine “İnan Tepesi” adı verilmektedir.

  • Tau Beta Pi Ödülü (1998)

  • NASA Küme Başarı Ödülü (1983, 1998, 2004)

  • Allan V.Cox Madalyası (2007)

  • Appleton Ödülü (2008)

  • TÜBİTAK Özel Ödülü (2010)

  • Mustafa Ödülü (2019)

4 ders kitabı ve 300’den fazla makalesi bulunan ve halen çalışmalarını sürdüren İnan’ın kurduğu bilimsel gelenek sayesinde Stanford’da kurduğu çalışma kümesi şu anda dünyanın 50 farklı bölgesinde ve yörüngede çalışmalarını sürdürüyor.

Ne güzel bir ilmî değer kazanmış olduğumuz yurdumuz var! yarın görüşürüz çocuklar!

İzlemek isterseniz:

habergediz.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu